Her kommer noen råd for hvordan dere sikrer dere en trygg sommer, slik at dere kan senke skuldrene i god trygghet. Foto: Link Hoang.
Endelig ferie! Det er tid for å legge bort arbeidet og nyte velfortjente fridager, men dessverre tar ikke alle ferie. Kriminelle og hackere tar nemlig ikke fri.
Noen skal på stranden, noen til hytten, andre skal på norgesferie, og noen skal til og med på utlandstur. Til felles har vi at vi alle skal senke skuldrene våre å slappe litt velfortjent av. Samtidig er småkriminelle er i full sving, hackerne jobber på spreng og ulykkesfuglene flyr fortsatt i full fart.
Her er fem gode råd som sikrer deg en trygg sommerferie så du kan senke skuldrene i god trygghet:
1
Oppdater telefonen/nettbrettet/datamaskinen.
Hver dag oppdages det nye sårbarheter i telefoner, apper, nettbrett osv. Det er disse som gjør det mulig for kriminelle å hacke enhetene dine. Pass på å oppdater telefonen, nettbrettet og datamaskinen din før du legger ut på tur. Så er du i hvert fall litt sikrere.
2
Ta sikkerhetskopi av dataene dine.
«Et bilde eksisterer ikke før det finnes i minimum 3 eksemplarer på minimum 2 forskjellige lokasjoner» sies det i sikkerhetsverden. Om du har bildene dine kun lagret på telefonen og denne blir stjålet eller (ufrivillig) blir med på svømmeturen, vil de ikke lengre eksistere. Det nytter ikke å tenke på å ta sikkerhetskopi etter at datamaskinen forsvant på flyplassen. Ta sikkerhetskopi før uhellet er ute. Lagre filene dine på en eksternharddisk eller last de opp til skyen før du legger ut på tur.
3
Lås enhetene dine!
«Det enkleste er ofte det beste». Sett på skjermlås på mobiltelefonen din før du legger ut på tur. Bruk gjerne biometri som fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning, eller sett en lang pinkode. Det er også smart å sette en maksgrense for antall innlogginger.
4
Slå på fjernsletting før det er for sent.
Hvis uhellet skulle være å ute å telefonen eller nettbrettet ditt skulle bli stjålet er det utrolig kjekt å kunne fjernslette alle dataene som er på enheten. Både Android og Iphone støtter denne typen funksjonalitet, men det må aktiveres før enheten er mistet. På Android heter denne funksjonaliteten for «Finn enheten», mens Iphone har kalt dette for «Finn enheter».
5
Spør jobben om det er greit.
Skal du til utlandet og tenker å ta med deg en mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin som er tilkoblet jobbens systemer gjennom for eksempel at du kan lese jobb e-posten på de, så spør IT-avdelingen om det er greit først. Enkelte land utgjør en større risiko enn andre, og noen arbeidsplasser forbyr at de ansatte tar med enheter som er knyttet til jobben til slike land.