Foto: Freestocks
Har du hørt om Deepfake? Deepfake er kort fortalt et samlebegrep for bilder, video eller lyd som er laget kunstig. Det betyr at det du ser og hører er manipulert og laget av en maskin med kunstig intelligens. Videoene og lyden er ikke ekte, og de kan blant annet brukes til å svindle deg.
Deepfake kan brukes til mye. Der vi har vært vant til å stole på at videoer vi ser er ekte, kan de i dag være manipulert så godt at det er nærmest umulig å oppdage. På den måten kan folk med dårlige hensikter spre falske nyheter, undergrave demokratiet og svindle deg.
Noen du kjenner ber om passordet ditt
For hva skjer når broren din ringer og vil låne penger eller ber om passordet til nettbanken din? Du kjenner igjen stemmen, selv om det ikke er likt ham å be om penger. Og kanskje nettopp derfor tenker du at det er nå han virkelig trenger pengene.
Deepfake er blitt så avansert at det du ser og hører virker helt ekte. Ved hjelp av avansert teknologi klarer nettbanditter å klone stemmer, og da kan hvem som helst kan utgi seg for å være en annen og slik lure oss som aner fred og ingen fare.
Slik beskytter du deg
Så hva kan vi gjøre, når svindelmetodene blir mer og mer avanserte? Jo, du skal fortsette å være skeptisk når noen ber om dine personlige innlogginger og passord. Du deler ikke passord med noen. Punktum.
Christian Bakken er senior systemkonsulent i Ren Røros Digital og har i mange år vært opptatt av din og min nettsikkerhet. Han mener at vi relativt enkelt kan unngå å bli utsatt for datakriminalitet. Det handler bare om å tenke seg litt om:
– Hvis du følger noen få, men gode regler når du bruker datamaskinen, nettbrettet eller mobilen din, vil du være bra beskyttet mot å bli svindlet, for det handler først og fremst om å bruke hodet når du er på nett.
Christian Bakkens seks regler som beskytter deg mot svindel
- Hvis noe virker for godt til å være sant, er det helt sikkert det. Vær skeptisk til alt som lukter fugl.
- Gi ALDRI fra deg passordet ditt eller sikkerhetsinformasjonen din.
- Bruk forskjellige passord på forskjellige tjenester. Da unngår du å bli hacket flere steder hvis du først har blitt hacket ett sted.
- Bruk gjerne en passordhåndterer som for eksempel 1Password for å holde greie på alle passordene. Du er bedre sikret og i tillegg får du mange andre fordeler.
- Bruk kode og/eller passord på alle enhetene dine, både PC, mobil og nettbrett.
- Bruk gjerne flertrinnsgodkjenning, også kalt to-faktor, på alle tjenester som tilbyr det.