Det kan være lurt å forberede telefonen din på et eventuelt tyveri, eller at den kan bli gjenglemt på en strandcafe i Spania. Foto: Jamie Street.
Endelig er sommeren her og mange av oss skal snart ut i sommerferie, men har du gjort klar mobilen din til sommerens eventyrer? Her får du to gode tips for hvordan sikre mobiltelefonen din i ferien.
Tips 1: Sikre telefonen mot tyveri
Mens noen av oss tar ferie og skal slappe av, så går andre inn i sin travleste periode. En av de som har høysesong i sommerferien er lommetyvene. Det kan derfor være lurt å forberede telefonen din på et eventuelt tyveri, eller at den kan bli gjenglemt på en strandcafe i Spania.
De fleste moderne telefoner, nettbrett og bærbare PC-er har en form for applikasjon som er ment til å hjelpe deg med å kunne finne enheten din dersom du mister den. Det finnes forskjellige utgaver av disse appene basert på hva slags type enhet du har, så i denne artikkelen omtales de alle som “Finn min enhet”.
Finn min enhet fungerer ved at enheten jevnlig sender posisjonen sin til skyen, slik at du har tilgang på informasjonen fra hvor som helst så lenge du logger inn med brukeren din. Du kan aktivere funksjonen på så mange enheter du vil, og posisjonene samler seg i brukeren din. Dersom du for eksempel mister mobilen din, kan du logge inn på Finn min enhet fra PC-en og se hvor mobilen er.
Du finner mange gode verktøy i appen som hjelper deg dersom du har mistet en enhet. Befinner du deg i samme område som du mistet den, kan du eksternt aktivere lydavspilling på den mistede enheten slik at du kan høre hvor den er. Du kan også skru på “mistet”-modus, slik at de som eventuelt finner enheten vil se en melding med kontaktinformasjon og beskjed om at enheten er savnet.
Finn min enhet kan også beskytte dataene du har på telefonen din. Finn min enhet gir deg nemlig mulighet til å tilbakestille enheten din eksternt ved å logge inn fra en annen enhet. Ved å gjøre dette sørger du for at tyveriet kun omfatter enhetens materielle kostnad fremfor eksempelvis tømming av bankkontoen din gjennom mobilbanken eller konfidensiell bedriftsinformasjon i e-postappen.
Siden Finn min enhet samler inn posisjonen til telefonen din er den derfor skrudd av som standard på de fleste telefoner. Du må altså selv ta et aktivt valg om å la programmene ha tilgang til posisjonen din i bytte mot noen sikkerhetsfordeler om uhellet skulle være ute.
Tips 2: Sikre telefonen mot cyberinnbrudd
Ferie er tid for avslapping og da vil vi helst gjøre minst mulig, dette betyr ofte at vi utsetter kjedelige ting som å oppdatere telefonen. Men dette lille irritasjonsmomentet er ingenting sett imot at noe skulle gå galt. For mens mange oppdateringer inneholder nyttige og unyttige nye funksjoner, så inneholder også mange oppdateringer sikkerhetsoppdateringer. Dette er oppdateringer som løser sikkerhetsutfordringer med forrige versjon, og som dermed vil kunne forhindre hackere i å ta over din telefon og stjele dine data.
Hver dag finner nemlig hackerne nye sikkerhetshull i eksisterende apper og programmer. Dette kan være sikkerhetshull som gjør at de kan få full tilgang til telefonen din på ofte enkle og trivielle måter. Som i fjor vår når noen hackere fant et sikkerhetshull i Iphone som gjorde at de kunne hacke enhver Iphone simpeltent ved å få brukeren til å åpne en nettadresse.
Tips nummer 2 er derfor å skru på automatiske oppdateringer for alle dine enheter som telefoner og nettbrett, så slipper du å få irriterende varsler om oppdateringer som det er lette å overse, og du holder hackerne unna dataene dine.
Slik kan du gå sommeren sikrere i møte med lave skuldre!